Hoe blijven jullie als partners in verbinding met elkaar

 

Het is fijn wanneer je steun ervaart van je partner en dat jullie samen het verdriet en gemis erkennen.

Mooi dat jullie het samen dragen. 

Echter is de gevoelswereld van de man anders dan die van de vrouw waardoor jullie het proces van verlies in de zwangerschap waarschijnlijk anders ervaren. Respecteer elkaar hierin. Mannen en vrouwen verschillen nu eenmaal van elkaar. Mannen hebben in de meeste gevallen vooral handvatten nodig om met de emoties van de vrouw om te gaan, maar dat wil niet zeggen dat jij geen verdriet ervaart. 

De begeleiding die ik geef is ook prima voor mannen, alleen kies ik er in eerste instantie voor om mij op de vrouw te richten. Mocht je toch liever samen willen komen dan is dit uiteraard wel bespreekbaar. 

De stappen die we doorlopen tijdens de begeleiding werken namelijk op de vrouw door. Dit draagt ook bij aan een evenwichtiger relatie. 

Hoe kan ik mijn vrouw ondersteunen? 

 • Deel met je partner de impact van de verloren zwangerschap, vertel hoe het voor je is. Mocht je dit lastig vinden dan helpt het boek “Als je je kindje verliest in de zwangerschap” die je bij de begeleiding krijgt hier ook bij.  Hierin staan o.a. 7 eenvoudige manieren om met je partner in gesprek te gaan. Ook kun je deze checklist gratis aanvragen. Stuur mij gerust een berichtje. Zie 'omgeving' voor een suggestie.
 • Vraag haar waar ze behoefte aan heeft. Wat kan ik doen om je op te vrolijken? 
 • Luister naar wat ze te zeggen heeft, met alle emoties die daarbij loskomen. 
 • Ga zo veel mogelijk mee naar eventuele ziekenhuis en/of verloskundigen afspraken. Zo voorkom je dat ze het gevoel heeft er alleen in te staan. 
 • Neem haar mee voor een gezellige date. Het is goed om samen even letterlijk uit de rollercoaster van de emoties te stappen. 
 • Wanneer een vrouw pas een miskraam heeft gehad is zij vaak onzeker over haar lichaam. Vertel haar hoeveel je van haar houdt en hoe mooi ze is.
 • Doe iets samen ter ere van het kindje die jullie verloren. Zie  tips.
 • En heel belangrijk. Geef elkaar de ruimte om even alleen te zijn om alles op een rijtje te kunnen zetten. Door aandacht te geven aan jezelf kun je er ook voor de ander zijn. 

 

omgaan met Verlies hoeft niet alleen.

Suggesties voor de man

 • Het helpt mannen vaak om er met andere mannen over te praten. Bijvoorbeeld met vrienden, collega’s of broers als je deze hebt. 1 op de 4 vrouwen krijgt te maken met een miskraam, dus ook de man. 
 • Ook zou je eventueel interviews met mannen kunnen lezen. Ik heb er al één voor je op deze pagina staan. Er staan er ook een aantal in het boek “begeleiden van vrouwen met een miskraam”.
 • En mocht je zelf ook echt gerichte begeleiding willen neem dan gerust contact op. Ik help je graag verder.