Het belangrijkste is: doe wat bij jou past

Heb je de behoefte om iets te doen met je verlies? Hier lees je 5 tips, welke je kunnen helpen bij de verwerking van het verlies van jouw kindje. Dit is ook waardevol als de gebeurtenis al langer geleden is.

Zie ook menu 'Voor Hem' en 'Omgeving' voor enkele suggesties.

 

Heb je meer nodig om met je verlies om te gaan en te herstellen? Je bent heel welkom voor persoonlijke begeleiding!


Plant een boompje

Bomen zijn een symbool van verbinding,van liefde. Je kunt bomen planten bij diverse symbolische en belangrijke gebeurtenissen. Daarmee zorg je voor een verbinding tussen jou en de boom en tussen de boom en hetgeen je herdenkt. Zo blijft jouw kindje een tastbare herinnering, waarin je op momenten dat je er behoefte aan hebt altijd even naartoe kunt gaan. 

 

Bewaar je herinnering aan het kindje in een mooi doosje

Misschien heb je iets wat je bewaart, maar heeft het nog geen eigen plekje.  Bijvoorbeeld een  zwangerschapstest, een echofoto, de eerste sokjes die je kreeg? Berg ze op in een persoonlijk doosje en zet het ergens neer op een mooi plekje in huis.Je kunt er een kaarsje bij branden en naar kijken wanneer dat voor jou prettig is. 

 

Vind je het lastig om zelf een mooi doosje te maken en of ben je liever met gelijkgestemden? Meld je dan aan voor de workshop Sterrendoosje maken.

Zie 'workshop' Sterrendoosje maken.

 

Laat een sieraad maken

Een uniek sieraad als herinnering aan jouw sterrenkind. Een sieraad is erg persoonlijk en wat is er dan mooier dan deze speciaal voor jou/jullie te laten maken.

Een tastbare herinnering, welke je altijd bij je draagt

 

Iedere steen heeft zo z`n eigen werking en aantrekkingskracht, welke voor jou persoonlijk geschikt is. Heb jij nou ook zo`n steen en wil je deze graag in een sieraad verwerkt hebben, dan kan dat ook!

 

Is dit iets voor jou? Ik heb een erg lieve vriendin die dit met veel liefde voor jou wil maken! 

 

Heb je kinderen? Betrek ze er dan bij

*Het verlies raakt niet alleen jou, maar ook het gezin. Vertel daarom je kinderen zoveel mogelijk over de feiten en omstandigheden van het verlies of het kindje dat er voor of na hen was. De fantasie van kinderen is vaak veel erger dan de werkelijkheid. Verdriet mag er zijn! Er samen over praten kan daarom helend zijn.

*Pas de wijze waarop je je kinderen hierover verteld wel aan aan de leeftijd en het begrippenkader van de kinderen. 

* En als je dit lastig vind is dat heel begrijpelijk.  Er zijn een aantal prachtige boekjes die je hierbij kunnen helpen. Dit maakt het gemakkelijker om het met jonge kinderen te bespreken, op een manier die bij hun leeftijd past. Maar je mag uiteraard ook contact opnemen. Ik help je graag.

 

Vul het (ver)werkboek in

‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’.

Hou je van schrijven? Op een gerichte, helpende manier? Vul dan het boek in ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’.

Kom je bij mij voor persoonlijke begeleiding, dan krijg je dit boek CADEAU!