Je bent welkom

met elke vorm van verlies 

 

Miskraam

 

Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis. Ongewild hebben ouders afscheid moeten nemen van de zwangerschap en het kindje. Als je je kindje verliest in het begin van de zwangerschap, heet dat een miskraam. Ik zeg liever het verlies van een prille zwangerschap of foetusgeboorte. Er wordt gesproken van een miskraam als je vroeg in de zwangerschap, tijdens de eerste zestien weken, de baby verliest. Er is dan geen hartslag meer bij het kindje waardoor je lichaam de zwangerschap beëindigd. Het niet-levensvatbare vruchtje/kindje wordt door de baarmoeder afgestoten.

 

Afgebroken zwangerschap

 

Er zijn verschillende medische redenen waardoor een vrouw ervoor kiest een zwangerschap af te breken. Dit wordt een afgebroken zwangerschap genoemd. In sommige zeldzame gevallen kan de baby ('s) in de baarmoeder worden behandeld, maar je krijgt ook de mogelijkheid om de zwangerschap af te breken. Dit veroorzaakt vrijwel altijd een diepe, emotionele strijd met de vrouw (en soms ook tussen vrouw en partner). Het is een onmogelijke keuze. Het kiezen tussen twee kwaden is dan ook alleen te maken vanuit liefde voor je nog ongeboren kindje. 

 

Abortus

 

Bij een abortus zijn er vaak externe factoren waardoor de vrouw ervoor kiest de zwangerschap niet door te zetten. Dit is in de meeste gevallen een keuze vanuit een crisissituatie. Deze beslissing heeft evengoed een grote impact. Je draagt het voor de rest van je leven met je mee. Je bent dan ook welkom met alle gedachten en emoties die je door deze keuze met je meedraagt. 

 

Stilgeboorte

 

Bij een stilgeboorte is het de stilte van het hartje wat niet meer klopt..  Het kindje is in de buik overleden. Een ingrijpende gebeurtenis welke je wereld doet instorten en waarin je ipv de leuke laatste dingen moest regelen, je ineens zijn of haar afscheid moet regelen. 

 

Bij of kort na de geboorte overleden

 

vroeggeboorte

Er zijn verschillende vormen van vroeg geboortes. In sommige gevallen heeft het kindje nog overlevingskansen, maar het kan ook zijn dat het kindje het niet red. Ineens moet je afscheid nemen van het mooiste wat je ooit in je armen mocht houden. 

Na een voldragen zwangerschap

Alles ging goed, tot de bevalling ineens complicaties met zich mee bracht. De grootste nachtmerrie voor iedere ouder. Het kindje, zo welkom in jullie gezin, is er niet meer.. Niet fysiek... 

 

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap


Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap waarbij de bevruchte eicel zich op een verkeerde plaats heeft genesteld. Bij een normale zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich in de baarmoeder. In het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt de bevruchte eicel zich ergens anders. Vaak is dit in één van de eileiders. Nadat er is geconstateerd dat het vruchtje zich niet op de juiste plek bevind begint de rollercoaster aan toeters en bellen. Want niet alleen het feit dat er geen levensvatbaar kindje groeit zal er ook met spoed moeten worden geopereerd. De psychische en lichamelijke impact vergt vaak een lang herstel.  

 

Mola zwangerschap 

 

Bij een mola-zwangerschap is er bij of kort na de bevruchting iets misgegaan en groeit alleen de placenta door en is er geen vruchtje.

Er zijn twee soorten mola te onderscheiden:

  • Complete mola-zwangerschap: hierbij wordt een eicel zonder erfelijk materiaal bevrucht door een spermacel. ...
  • Incomplete (ook partiële genoemd) mola-zwangerschap: hierbij wordt één eicel bevrucht door twee spermacellen, ook dit embryo is doorgaans niet levensvatbaar.

 

Vruchtbaarheidstrajecten

 

Een vruchtbaarheidstraject, (ook wel de medische malle molen genoemd), is een traject waarbij door middel van veel maandelijkse controles, hormonale tabletten of injecties, de groei van de eicellen (follikels) in de gaten wordt gehouden. Op het moment dat deze rijp zijn worden de man en vrouw geacht gemeenschap te hebben óf er worden eicellen verwijderd voor externe bevruchting. Ook kan het zijn dat er op dit moment sperma bij de vrouw van de partner of donor wordt ingebracht. Al met al een slopend en spannend traject met vaak veel teleurstellingen. Het niet succesvol eindigen van zo`n traject laat een leegte achter en brengt veel verdriet met zich mee. Maar ook als het uiteindelijk wel is gelukt laat het haar sporen achter. Er waren vaak meerdere miskramen, of heb je embryo`s moeten achter laten.. Weet dat je deze ten allen tijden mag ophalen, zodat je er op je eigen manier afscheid van kunt nemen!

 

Onvervulde zwangerschapswens

 

Wanneer je als vrouw, óf man, de wens hebt een kindje te willen krijgen en het door medische of persoonlijke omstandigheden niet is gegund, je iedere maand weer een teleurstelling te verwerken hebt, dan brengt dit een leegte met zich mee. Want waarom overkomt jou dit? Waarom krijgen mensen die alcohol drinken, drugs gebruiken etc. wel een kind en jij niet? De wereld voelt vaak enorm oneerlijk en dat maakt je boos en verdrietig. Om meer rust te gaan ervaren in de weg naar acceptatie wil ik je graag helpen. Want ook jij en de gewenste kindje doen ertoe!